Имало едно време... или как историята на персийския килим оживява в наши дни.

 


1. Репутацията. Родината на персийските килими е Персия или днешен Иран. Въпреки промяната в името традицията е съхранена и те да продължат да се наричат персийски. Репутацията на персийския килим е заслужена през вековете и е запазила своите силни страни. Те са известни, не само заради качеството на използва­ните текстилни материи, но също и заради ръчен начин на изработка.

2. Персийският килим. Днешните персийски килими се изработват от синтетични материали. За направата на един такъв килим в миналото обаче се из­ползвала вълна от овните на Шираз, която е една от най-ви­сококачествените вълни на света. Бои с органичен произход са постигали разнообразни цветове като за засилване на ефекта, килимите са били подлагани на естествено състаряване на слънце.Производство на персийски килими е имало и в Сливен,България.

3. Историята. Най-старият персийски килим е открит в Монголия от съветския археолог С. Руденко в края на 40-те години на миналия век. Смята се, че датира от 5век преди Х.Р. Според годината в която са произведени персийските килими се разделят на античните, старинните, полустаринни и новите. Сюлейман Самани, търговец и специалист по килимите от Изтока, отваря дюкян в Лион през 1932 година, в който продава тези произведения на изкуството и въвежда сина си Рене в света на персийските килими. Рене израства като любител и след години съвсем естествено се превръща в антиквар и техен реставратор. Днес, Рене Самани дава четири критерия за оцен­ка на персийските килими, според които тези килими се разглеждат като произведения на старинното изкуство: гъстотата на бодовете, общо състояние, старинност и редкост на килима.

4. Формулата. Oбратната страна на един килим издава произхода му, казват специалистите. По нея си личи как е изтъкан и какво е качест­вото му. Ръчният начин наизработване на един персийски килим представлява подреждане на турски – симетрични и персийски – несиметрични гнезда от по-малко вълна или коприна върху мрежа от конци. Персийските килими поначало се изтъкават от па­мук, но понякога могат да бъдат и от вълна или коприна. Нишките се постригват, когато е завършен килимът, за да бъде с каквато дебелина желаете. Готовият килим от една­та страна е по-тъмен, а от другата страна - по-светъл.

5. Грижите. Редовното почистване, проветряване и леко изтупване на праха от персийските килими е изключително важно. Избягвайте да окачвате на лост килима и грубо да го тупате, както правите с другите килими, тъй като може да се повреди структурата му. Имайте предвид, че поставянето на твърде тежки мебели върху него също могат да го увредят. Най-важното, което трябва да знаете за почистването на персийските килими е препоръчителната употреба на течен шампоан и избягването на пяната, която може да се загнезди в него. Веднъж на всеки 5 години е хубаво специалист да го прегледа и почисти.