13 различни видове килим. Как да изберем най-подходящия? Втора част.

 

Един нов килим може да промени атмосферата на цялаята стая. Независимо дали уютен и топъл, класически и изчистен, с удивителни шарки или изтъкан от фина вълна-всяка стая заслужава своя перфектно пасващ килим.

Ние от Allegra ще се радваме да ви посъветваме и сме сигурни, че разполагаме с поне един любим за всеки вкус килим.

Когато избираме нека не забравяме, че всеки килим има основа, от която зависи лекотата му. Основата представлява мрежа от хоризонтални нишки и вертикални влакна. Нишките могат да бъдат гъсто или рехаво тъкани, с по-дълъг или с по-къс косъм, меки или остри. Важно е да знаем, че нишките на килимите с добри експлатационни характеристики са завити и по-плътно разположени една до друга. Те могат да бъдат изработени от естествени (вълна, коприна, лен, памук, кожа и др.)  или синтетични материали. Количеството възли на квадратен дециметър определя плътността на килима и е мярка за качество.  

И така, нека продължим  с представянето на различните видове килими и материалите, от които са изработени.

7. Сложни мотиви и множество орнаменти са характерни за килимите с влакна от юта. Техните влакна са дълги, еластични и здрави. Визията им е толкова различна, тъй като при редуването на тънки и дебели нишки се получава изключително чаровно разнообразие в рисунката.

 

8. Синтетичните влакна са по-достъпни от естествените, по-лесни за обработка и поддръжка. Най-широко разпространени при производството на килими са влакната от полипропилен и акрил. Значително по-малко се използват полиестерът и вискозата.


 9. Акрилните килими са попипропиленови килими, които са изработени от гъста, усукана прежда, което ги прави по-тежки. Те са меки на пипане, трудно се замърсяват, лесно се почистват и не избеляват от слънчевата светлина. Сред един от най-качествените акрилни килими се слави този, произведен с тайвански акрил. Акрилните килими като цяло имитират вълнените, но са по-устойчиви на влага и мухъл.

       10.  Леки, устойчиви на влага, плесен и замърсяване са килимите от полипропилен. Те са едно от най-евтините решения на пазара. Подходящи са, както за интериора, така и за екстериора на дома. Килимите от полипропилен задължително трябва да бъдат третирани с препарати, които да ги правят антистатични. 

        11.Нишките от вискоза са много фини и с естествен копринен блясък. Вискозата има състав като този на дървесната целулоза. Килимите от вискоза като цяло са лесни за почистване, евтини и могат да бъдат добра имитация на ръчно тъканите персийски килими.


 12.  Килимите от полиестер са много меки, устойчиви на петна, не се мачкат и позволяват богато оцветяване. Полиестерното влакно често се използва за производство на по-висок клас килими.

 

        13.При килимите, тъкани с техниката ръчен тафт власинките се втъкават с тафтинг-пистолет от гърба на килима в основата. Гърбът на килима се залепва с латекс и кашира с памучна тъкан, за да бъдат здраво захванати. Нишките са от полиакрилни влакна, полиестер или вълна. Килимите, произведени по тази технология са от по-достъпните килими на пазара.

При нужда от съвет и консултация или просто вдъхновение, моля свържете се с нас на: info@allegra-bg.com