13 различни видове килим. Как да изберем най-подходящия? Първа част.

 

Килимът е един от основните акценти при декорирането на всяка стая. Безспорно свидетелства за вкуса на собственика, уюта и различността на дома и получената професионална консултация при избора му.

Ние от Allegra вярваме, че ако не разбираш от материалите, използвани в килимарството, е по-разумно да ни попиташ и да се консултираш с нас. В противен случай, рискуваш да се луташ сред множество варианти и цени, несъответстващи на избрания състав и метод на обработка. За екипа ни ще бъде не само въпрос на професионализъм да ви посъветва, но и огромно удоволствие. Личният контакт с клиентите ни е от първостепенно значение.

 Едно от важните неща, които трябва да знаем при избора си на килим е, че за комфорта, мекотата, износоустойчивостта и здравината на килима, склоността му към замърсяване и начина на почистване определящи са съставът и метода на обработка на влакното, което изгражда килима, както и височината на косъма и плътността.

И така, нека навлезем в дебрите на различните видове килими и материалите, от които са изработени.


1.  Вълната си остава един от най-предпочитаните естествени материали заради своята красота, издръжливост и изолационни свойства. Едни от основните предимства, при избора на вълнен килим, са голямата гъвкавост на материала и възможността му за възвръщане на формата след натиск. Високата устойчивост на замърсявания също не е за подценяване.  Друго важно предимство на вълнения килим е способността на вълната да абсорбира водната пара (до 30% от теглото й), което неминуемо я превръща в регулатор на климата в помещението. Цветовете, които се получават превъзхождат тези на синтетичните тъкани, тъй като вълната много добре покрива багрилните бои.

Един от недостатъците на вълнения килим е, че изисква повече поддръжка заради статичното електричество. За да се повиши износоустойчивостта и здравината на килимите от вълна се добавят синтетични фибри като полиамид и полиестер.


 2Памучните килими притежават изключителна мекота и комфорт. Комбинират се с вълна или полиестер, поради това, че сравнително лесно се смачкват и степват. Памучните килими се боядисват лесно и издържат на високи температури.


3.    Символът на класа, стил и лукс са кожените килими. Те придават силна индивидуалност на интериора. Произвеждат се от парчета кожа и често нямат стандартна форма. Комбинацията им с килим от друг материал е често срещана.


 4.  Копринените килими са леки, въздушни и изключително меки на допир. Фината и сложна изработка ги нарежда сред луксозните килими, които по-често можеш да видиш да украсяват стени, отколкото да служат на пода.  Изглеждат винаги различно според начина, по който светлината пада върху тях, въпреки че контактът с директната слънчева светлина ги уврежда.

 5.  Бамбуковите килими са много трайни и лесни за почистване, но не особено комфортни. Едни от основните им характеристики са твърдост и здравина. Направени са от ивици бамбук, съединени с памучни конци. Изключително подходящи са за използване на открито.


6.  Едно от най-издръжливите и здрави естествени влакна е сизалът. По устойчивост и еластичност той е конкурентен на синтетичните влакна. Много трудно се деформира дори и при интензивна употреба. Сизалът се добива от растението агава и често се комбинира с вълната.

Следва продължение...